Ο καθηγητής Dr Yossi Leshem του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ είναι ένας από τους πρωτοπόρους ερευνητές και ηγετική μορφή στη διατήρηση της φύσης και της άγριας ζωής τόσο στο Ισραήλ όσο και παγκοσμίως. Μαζί με τον επιχειρηματία και αγρότη Shaul Aviel, ο οποίος τοποθέτησε την πρώτη τεχνητή φωλιά για Τυτώ στο Ισραήλ το 1982, είναι οι βασικοί πρωτεργάτες και ιδρυτές του Barn Owl Project τόσο στο Ισραήλ όσο και παγκοσμίως.
Το Barn Owl Project αποτελεί στο Ισραήλ Εθνικό Πρόγραμμα Καταπολέμησης Τρωκτικών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από το 2002, με 5.000 τοποθετημένες τεχνητές φωλιές για το είδος Τυτώ στο σύνολο της εθνικής αγροτικής επικράτειας της χώρας, γεγονός που έχει οδηγήσει σε μείωση χημικών εισροών κατά 60%-70%.
Και άλλοι σημαντικοί φορείς έχουν διαδραματίσει ρόλο στο Barn Owl Project όπως η Εταιρεία για την Προστασία της Φύσης στο Ισραήλ SPNI στην οποία ο Dr Yossi Leshem έχει διατελέσει πρόεδρος, το ερευνητικό κέντρο Volcani, αλλά και ο Dr Yoav Motro του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τη συνεχή του στήριξη, τη βαθιά γνώση του και τη χρηματοδότηση του Υπουργείου στο εθνικό τους αυτό έργο. Πολλοί ακόμη ερευνητές, τεχνικοί, φοιτητές μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί, αλλά και ακαδημαϊκοί έχουν διαμορφώσει το μεγάλο εύρος και τη μεγάλη επιτυχία που έχει το Barn Owl Project στο Ισραήλ.
Ο Οργανισμός για τη Διαχείριση και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας στα Αγροτικά Οικοσυστήματα «ΤΥΤΩ» έχει συμμετάσχει μέσω εκπροσώπων του ακόμη και πριν την ίδρυσή του, από το 2015 σε σειρά συναντήσεων, workshop, επιστημονικών συνεδρίων, και ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας με τους ειδικούς στο Ισραήλ. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 4 πολυήμερες αποστολές με εκπροσώπους και από πολλές άλλες χώρες στο Ισραήλ με το οποίο διατηρείται εξαιρετική συνεργασία.
Στόχος της συνεργασίας είναι ο φυσικός περιορισμός και έλεγχος των επιβλαβών τρωκτικών στη γεωργία μέσω της διαχείρισης του αρπακτικού Τυτώ (Tyto alba) εμβληματικού άρπαγα για τα αγροτικά οικοσυστήματα. Με την ενίσχυση και σταθεροποίηση του πληθυσμού της Τυτώ που τρέφεται αποκλειστικά με ποντίκια και την παροχή τεχνητών φωλιών, ενισχύεται η φυσική θήρευση των τρωκτικών από το είδος Τυτώ, ώστε σταδιακά να γίνει μείωση χρήσης τρωκτικοκτόνων στην αγροτική ύπαιθρο.